EKO-PULS d.o.o.
Bencekovićeva 31 B, 10020 Zagreb
Telefon: Fax:
Mob: 091/6500-650Mob:
Mail: info@eko-puls.hr
Radno vrijeme:
Ponedjeljak - petak: 08:00 - 17:00
KEMIJSKO ČIŠĆENJE INSTALACIJA ZA CENTRALNO GRIJANJE
NASLOVNICA > KEMIJSKO ČIŠĆENJE INSTALACIJA

 

 

 

 Kemijsko čišćenje instalacija za centralno grijanje

 

Sudeći po našem iskustvu, temeljenom na više od 20 godina prakse u servisiranju toplinskih postrojenja, prosječno informirani korisnik s terminom "kemijsko čišćenje instalacije centralnog grijanja" upozna se tek prilikom kvara na kotlu/bojleru kada je šteta nepovratno učinjena uz visoke troškove popravka. Za neinformiranost korisnika mogu se naći brojna opravdanja ali za servisere i montere, pa čak projektante i inžinjere, nema opravdanja za uskraćivanje pravodobne informacije koja korisniku otvara oči i u konačnici smanjuje troškove neplaniranih popravaka. 

Napredak tehnologije donosi veću učinkovitost sustava za centralno grijanje čime se mjenja pristup nekim pojmovima o kojima se do nedavno nije govorilo ili dovoljno vodilo računa prilikom izrade i održavanja postojećih sustava grijanja.

 

 

 SLIKE GOVORE VIŠE OD RIJEČI...

Primjer 1.

  

 

PROBLEM: Curenje vode ispod atmosferskog kotla tijekom rada u režimu grijanja

UZROK: Puknuće članka kotla uslijed nakupina nečistoća (magnetit) pristiglih iz sustava grijanja zbog       uznapredovale korozije

POSLIJEDICA: Zamjena kotla!

 

Primjer 2.

      

 

PROBLEM: Kondenzacijski bojler ne grije toplu vodu,stalno paljenje i gašenje prilikom rada, buka tijekom rada, prijava greške vezane za pregrijavanje...

UZROK: Začepljenost izmjenjivača za grijanje i toplu vodu uslijed nakupina nečistoća (magnetit) pristiglih iz sustava grijanja zbog uznapredovale korozije 

POSLIJEDICA:

 1. Kemijsko čišćenje izmjenjivača za grijanje i toplu vodu
 2. Zamjena neispravnih senzora  
 3. Kemijsko čišćenje sustava grijanja (radijatori i priključne cijevi)
 4. Punjenje sistema demineraliziranom i omekšanom vodom kako bi se zaustavio proces korozije

 

 

 

 O ČEMU SE TU ZAPRAVO RADI (molim samo jednostavno i razumljivo)?

 

 Zatvoreni sustav grijanja sastoji se od tri najbitnija elementa (sve ostalo je nadogradnja):

 1. Izvor ili generator topline (kotao, bojler, toplinska pumpa, solarni kolektori)
 2. Instalacija grijanja (čelične, bakrene ili plastične cijevi)
 3. Ogrijevno tijelo (radijatori, podno/zidno/stropno grijanje)

Prema uputama i tehničkim smjernicama proizvođača opreme, sistem grijanja može se pustiti u pogon tek nakon što se ispere od nečistoća nastalih tijekom izvođenja radova i nakon što se napuni demineraliziranom i omekšanom vodom kako bi se izbjegla pojava korozije. Ukoliko to nije učinjeno tijekom vremena nastaje korozija u sustavu zbog visokog udjela soli, koja je dospjela u sistem grijanja prilikom prvog punjenja i svakog narednog nadopunjavanja, a koja se uz pomoć zaostalog kisika spaja s metalnim stijenkama (u cijevima ili izmjenjivaču) i čini kemijski proces oksidacije.

Korozija u sistemu grijanja može se usporediti s mehaničkim grebanjem stijenke kotla/bojlera, cjevovoda ili radijatora pri čemu se oslobađaju mehaničke čestice koje cirkuliraju kroz sistem grijanja te se prije ili kasnije natalože, najčešće u izmjenjivaču kotla/bojlera, radijatoru ili u cijevima. To dovodi do smanjenja raspodjele topline kroz sistem grijanja na temelju čega korisnik zaključuje da mu grijanje ne radi dobro jer u nekim područjima hladnije nego u ostatku sistema.

 

 

 

KAKO UTVRDITI KOROZIJU U SISTEMU, DA LI JE DOŠLO VRIJEME ZA ČIŠĆENJE SISTEMA?

 

Korozija u sistemu grijanja, bez obzira da li se radi o radijatorima ili podnom grijanju, može se detektirati i  izmjeriti mjernim instrumentima za kemijsku analizu vode na osnovu tri parametra:

 1. Kiselost vode (pH)- mjereno
 2. Provodljivost vode (μS/cm)- mjereno
 3. Tvrdoća vode(°dH)- mjereno
 4. Mehaničko zaprljanje metalnim česticama (magnetit)- optička kontrola

Svaku od izmjerenih vrijednosti kontroliramo u ponuđenim tablicama na osnovu čega zaključujemo da li sistem treba kemijski čistiti ili ne.

 

 

 

 DA LI JE MOGUĆE BEZ MJERENJA USTANOVITI DA LI IMA KOROZIJE U SISTEMU GRIJANJA?

 

Nije. Na idućem primjeru vidi se vizualna razlika u uzorcima uzetim iz sistema grijanja gdje svaki od njih ima drugačije izmjerena vrijednosti.

  Uzorak br.1                   Uzorak br.2                   Uzorak br.3             

Kemijska analiza uzoraka:

 • Uzorak br.1: kiselost (pH)=9,8 ; provodljivost (μS/cm)=213 ; tvrdoća (°dH)=5
 • Uzorak br.2: kiselost (pH)=8,6 ; provodljivost (μS/cm)=504 ; tvrdoća (°dH)=7
 • Uzorak br.3: kiselost (pH)=8,1 ; provodljivost (μS/cm)=752 ; tvrdoća (°dH)=18

Zaključak:

Za razliku od prva dva uzorka, treći uzorak uzet je iz sistema koji je, zbog procurivanja jednog od radijatora zbog korozije, mehanički očišćen ali je nakon čišćenja napunjen vodom iz vodovoda. Korozija se nastavila bez obzira što treći uzorak vizualno djeluje najispravnije.

 

 

 

KAKAV JE POSTUPAK KEMIJSKOG ČIŠĆENJA SISTEMA GRIJANJA?

   

Nakon kemijske analize vode iz sistema grijanja, uz neophodan podatak o ukupnoj količini vode, u sistem se injektira točno određena količina tekućine koja kružnom cirkulacijom u periodu od 2-3 tjedna (zavisno o stupnju zaprljanja) otapa prljavštinu i tvrdokorne naslage mulja nakupljene na stijenkama izmjenjivača/radijatora/cijevi te je pretvara u kompaktnu masu koju ispuštamo iz sistema.

Nakon ispuštanja vode u kojoj je otopljena nečistoća sistem grijanja ispire se vodom iz vodovoda.

Nakon ispiranja ispušta se sva voda iz sistema (uz pomoć zračnog kompresora).

Na kraju se sistem grijanja, putem posebnog uređaja,  puni demineraliziranom i omekšanom vodom što zaustavlja proces korozije te ga štiti od daljnjeg propadanja.

 

 

 

KAKVA JE RAZLIKA IZMEĐU MEHANIČKOG I KEMIJSKOG ČIŠĆENJA?

 

Mehaničko čišćenje sistema grijanja, za razliku od kemijskog čišćenja, skida samo površinske nečistoće bez mogućnosti da otopi i podigne s dna tvrdokorne naslage mulja i magnetita koje su se vremenom zapekle na stijenkama i džepovima u kojima je protok slabiji. 

Takav način čišćenja ne ispunjava cilj da se iz sistema izbace elementi koji potiču koroziju čime je takva  investicija neisplativa.

 

 

 

MOGU LI SE KEMIJSKI ČISTITI SVI TIPOVI SISTEMA ZA GRIJANJE?

 

Mogu. Bez obzira da li se radi o malim kućnom sistemima s plinskim bojlerima ili srednjim/velikim kotlovnicama na plin/lož ulje/kruta goriva pa sve do sistema s tolinskim pumpama, svaki se sistem može očistiti uz pravilan pristup (kemijska analiza vode) i poštivanje procedure koju proizvođač propisuje za sve tipove instalacija.

 

DA LI JE TO SVE?

 

Nije. Svaki proizvođač opreme za centralno grijanje preporuča mehaničku zaštitu kao jedan od osnovnih načina sprječavanja dotoka i gomilanja nečistoće u svojim izmjenjivačima topline bilo da se radi o kotlovima ili zidnim bojlerima.

Na slijedećem primjeru pokazano je kako izgleda zidni plinski bojler prije i poslije ugradnje magnetnog odmuljivača koji služi za separiranje i uklanjanje magnetičnih i nemagnetičkih čestica nečistoće od 5 mikrona na više. 

  

 

 
 
 
 
 
 
Design by Slon-ing