EKO-PULS d.o.o.
Bencekovićeva 31 B, 10020 Zagreb
Telefon: Fax:
Mob: 091/6500-650Mob:
Mail: info@eko-puls.hr
Radno vrijeme:
Ponedjeljak - petak: 08:00 - 17:00
UČESTALA PITANJA
NASLOVNICA > UČESTALA PITANJA
Živim u stambenoj zgradi s 50-tak stanova. Stari bojler se učestalo kvari, troškovi popravka do sada su višestruko premašili cijenu novog bojlera tako da sam prinuđen zamijeniti ga. Raspitao sam se na sve strane i svugdje dobijam isti odgovor: od prošle godine ne mogu se kupiti klasični plinski bojleri za kojeg neki koriste termin "fasadni" a neki da su "neovisni o zraku u prostoriji". O čemu se tu radi i što mi je činiti?

Odgovor vam možda neće biti previše razumljiv ali ukratko ću vam pokušati objasniti o čemu se radi. Sve je počelo našim ulaskom u EU čime smo prihvatili tzv. ErP smjernice vezane za energetsku učinkovitost koje su se kod nas počele beskompromisno primjenjivati od 26. rujna 2015. čime se dopušta prodaja i ugradnja isključivo kondenzacijskih bojlera. Izuzetak su samo uređaji ovisni o zraku u prostoru (na dimnjak) koji se, ako je nemoguće izvršiti sanaciju dimnjaka i ugraditi kondenzacijski, mogu legalno kupiti na tržištu. Za vaš slučaj nadležan je upravitelj zgrade koji vam mora ponuditi neko od rješenja.

Imam građevinski projekt za buduću niskoenergetsku kuću ali nemam strojarski projekt instalacija vode, kanalizacije, centralnog podnog i solarnog grijanja.Da li je strojarski projekt neophodan da bi mi se ponudila izrada centralnog grijanja sa solarnom potporom?

Da. Svako malo "ozbiljnije" podno grijanje, pogotovo ukoliko je vezano za solarnu potporu, traži stručan pristup u proračunu i dimenzioniranju sistema kako bi radilo ispravno i isplativo. U praksi se često susrećemo s loše izvedenim podnim grijanjima zbog kojih korisnici imaju velike probleme a čiji je popravak skup ili čak neizvediv. Naša tvrtka se koristi licenciranim programom za odabir komponenti podnog grijanja uz pomoć kojeg stručno i precizno izrađujemo projektnu dokumentaciju. Na taj način garantiramo da će podno grijanje raditi ispravno i da će ne mala investicija biti dobro uložena. Više o toj temi pročitajte u poglavlju Podno grijanje.

Htio bih ugraditi podno grijanje ali sam čuo da nije jako "zdravo". Da li je to istina?

Podno grijanje je pojam estetskog i komfornog načina grijanja bez cirkulacije prašine i suhog zraka, zdravstveno prihvatljivije i ekonomičnije od radijatorskog. Više o toj temi pročitajte u poglavlju Podno grijanje

Koliko često treba raditi redovni servis na plinskom “kombi-bojleru“? Što bi serviser morao napraviti prilikom redovnog servisa na aparatu?

Praksa kazuje da česti redovni servisi na zidnim kombiniranim plinskim aparatima pridonose duljem i učinkovitijem radu uređaja. Intervali između redovnih servisa ne bi trebali biti dulji od 2 godine. Serviser bi trebao nužno napraviti slijedeće radnje-provjere: čišćenje-provjera stanja izmjenjivača dimnih plinova i sanitarne vode, čišćenje-provjera rada plamenika, provjera nepropusnosti plinske instalacije u radnoj zoni aparata, digitalna analiza dimnih plinova u radnom modusu aparata, provjera rada regulacije i sigurnosne opreme, provjera obučenosti korisnika u rukovanju uređajem, dokumentiranje izvršenih radova. Više informacija o toj temi možete naći u poglavlju Servis

Kolika je potrošnja struje prilikom rada električnog podnog grijanja?

Projektirana potrošnja (zavisno od proizvođača) gotovih "tepiha" širine cca.1m kreće se od 150-200 W/m2.

Sa lož-ulja prešli smo na loženje plinom. Do sada je bilo sve u redu s dimnjakom, ali nakon prelaska na plin iz dimnjaka izlazi voda. Što nam je činiti?
Ukoliko imate valjani certifikat za postojeći dimnjak u svezi prelaska na plinsko loženje i ukoliko je stručna osoba (serviser) puštala u pogon plinski plamenik vjerojatno ćete morati pristupiti sanaciji dimnjaka. Sanacija je postupak umetanja nehrđajućih čeličnih cijevi u dimnjak kako bi se smanjila i ograničila kondenzacija istog prilikom loženja. Izvođenjem radova na sanaciji dimnjaka bave se specijalizirane tvrtke usko povezane s proizvođačima dimnjaka i prateće opreme.
Koliko je solarno grijanje sanitarne tople vode isplativo i kako odabrati broj kolektora?

Solarna energija je besplatna! Na našim zemljopisnim prostorima, pod pretpostavkom da posjedujete solarni sustav sa komponentama visoke učinkovitosti (kolektori, spremnik vode, solarna regulacija, crpna stanica i sl.) može se uštediti 40-60% ukupne godišnje potrošnje energije za zagrijavanje sanitarne vode. Pri izboru komponenti treba kontaktirati ovlaštenu montažersku tvrtku ali uobičajeno je da se kupuju paketi opreme gdje su komponente već dimenzionirane prema veličini spremnika PTV. Solarni paketi ujedno imaju manju cijenu nego njihove komponente zasebno. Više o toj temi pročitajte u poglavlju Solarne instalacije.

Kolika je ušteda u energentu (plin ili lož-ulje) ukolliko kupim kotao i regulaciju s “vanjskim osjetilom“ i sobnim korektorom naspram one s konstantnom regulacijom i termostatom?
Teško je točno i precizno odrediti (na neviđeno) kolika će biti ušteda ali jedno je sigurno: vanjska temperatura je najbitniji faktor toplinskih gubitaka prostora i ravnomjernim prilagođavanjem vanjskim temperaturama uz nadzor temperature prostora sistem centralnog grijanja stvarati će najmanje gubitke uz najveći komfor za korisnika bez velikih temperaturnih razlika u prostoru. Radijatori su konstantno umjereno topli (ne vrući), nema spaljene prašine i nema brzog isušivanja zraka u prostoru. Kod sistema sa konstantnom regulacijom i sobnim termostatom reakcija je prebrza i predrastična, radijatori rade toplo-hladno (spaljena prašina, suhi zrak) i oscilacije u temperaturi prostora su daleko veće. Naravno i gubici su veći.
Kako odrediti snagu, veličinu i najbolji položaj radijatora za pojedinu prostoriju u kući/stanu?
Toplinski gubici boravišnog prostora direktno su povezani uz odabir radijatora. Prilikom računanja istih projektanti, između ostalog, uzimaju u obzir podatke kao npr. debljina zidova, debljina i vrsta fasade, vrsta ugrađene stolarije (drvo, PVC, aluminij), vrsta i namjena prostorije itd... Instalateri centralnog grijanja na osnovu istkustva i stečene prakse najčešće radijatore montiraju ispod ili neposredno uz prozor, toplinske gubitke računaju ugrubo po formuli: 1m³ = 30-70 W, a veličinu, dimenzije i broj radijatora biraju prema tablicama s podacima proizvođača radijatora.
Imamo kotao sa dvostrukim ložištem (kruta-tekuća goriva) s uljnim plamenikom za centralno grijanje i pripremu tople vode. Čuli smo za kondenzacijske zidne plinske aparate. Koliko je isplativa investicija zamjene kotlovnice?
Zamjena je apsolutno isplativa! Praksa pokazuje da je ušteda u cijeni energenta na godišnjoj razini u prosjeku cca. 40% na više. I ne samo to. Kondenzacijska tehnika omogućava visoki komfor grijanja i PTV, automatiziran sistem rada, čisti radni i životni okoliš, te visoku pouzdanost rada opreme. Uz redovno održavanje ova investicija isplaćuje se unutar 3-4 godine.
Inverterski klima-uređaj! Koja je razlika između njega i običnog klima-uređaja?
Kompresor je srce klima-uređaja. Inverterski uređaj koristi kompresor sa promjenjivom brzinom rada za razliku od običnog gdje je ona konstantna. Inverterski uređaji su ekonomičniji (manja potrošnja struje) i učinkovitiji, stvaraju manje buke od klasičnih i vijek trajanja je dulji.
Koju poziciju u prostoriji odabrati za split klima-uređaj i kako odabrati snagu?

Prilikom kupovine klima-uređaja osim dobrih tehničkih karakteristika potrebno je obratiti pozornost na poziciju u prostoriji. Preporuka instalatera je da se unutarnja jedinica klima-uređaja montira u neutralnom kutu prostorije gdje zrak iz jedinice ne struji direktno na osobe u prostoriji i gdje je efekat prostrujavanja najveći. Snaga klima-uređaja ovisi o kvadraturi-kubikaži prostora i poziciji unutarnje jedinice. Uobičajena je praksa da 1 kW snage “pokriva“ cca. 7-10 m².

 
 
 
 
 
 
Design by Slon-ing