EKO-PULS d.o.o.
Bencekovićeva 31 B, 10020 Zagreb
Telefon: Fax:
Mob: 091/6500-650Mob:
Mail: info@eko-puls.hr
Radno vrijeme:
Ponedjeljak - petak: 08:00 - 17:00
ZIDNI PLINSKI BOJLERI
NASLOVNICA > ZIDNI PLINSKI BOJLERI

TEME:

Općenito o zidnim plinskim bojlerima

Zidni plinski bojleri su zapravo minijaturne kotlovnice, opskrbljeni svim funkcionalnim elementima koji osiguravaju automatiziran rad centralnog grijanja i pripreme potrošne tople vode (PTV). Procvatom stanogradnje zidni plinski bojleri doživjeli su svojevrsnu ekspanziju ugradnjom u stambene i poslovne prostore te danas predstavljaju najčešći način plinskog grijanja. Iako ne predstavljaju najekonomičniji način iskorištavanja energije plina zidni plinski bojler ima više prednosti nego nedostataka. Navest ćemo samo neke:

PREDNOSTI:

 • Relativno niska cijena prilikom nabave
 • Tvornički opremljen svim potrebnim komponentama za grijanje i PTV
 • Mogućnost izbora modela prema potrebi korisnika za komforom PTV
 • Zauzima malo prostora
 • Jednostavan i jeftin za montažu, održavanje i popravljanje

NEDOSTACI:

 • Prvenstveno namjenjen za etažno grijanje
 • Zbog konstrukcije ložišta nije pogodan za niskotemperaturno grijanje osim ako mu se dodaju komponente koje bitno povećavaju nabavnu vrijednost
 • Ograničene mogućnosti ugradnje vezane za dimovodni sistem

Dimovodni sistem

Klasični dimnjak

Ukoliko imate dimnjak na kojeg možete (i želite) priključiti vaš novi plinski bojler prije odluke o kupnji potrebno je pozvati okružnog dimnjačara kako bi provjerio ispravnost i funkcionalnost istog te provjerio uvijete za rad u prostoriji u kojoj će se nalaziti novi uređaj. Ukoliko su minimalni uvijeti zadovoljeni dimnjačar izdaje pozitivni nalaz na osnovu kojeg se kasnije vrši ovlaštena montaža i puštanje u pogon uređaja.

Za takav tip dimnjaka odabire se uređaj  ovisan o zraku u prostoru.

NAPOMENA: Područnog dimnjačara u gradu Zagrebu možete naći na web stranicama sekcije dimnjačara udruženja obrtnika grada Zagreba.

Fasadni dimovodni sistem

To je svakako najsigurniji način za rješavanje pitanja dimovodnog sistema, ujedno i najekonomičniji/najjeftiniji u smislu radova i ukupnih troškova. Prije odluke o kupnji potrebno je pozvati okružnog dimnjačara kako bi snimio postojeću situaciju i odobrio izvođenje radova.

Za takav tip dimovodnog sistema odabire se uređaj neovisan o zraku u prostoru (tzv.“turbo“ili“fasadni“)

Ostale vrste dimovodnih sistema

Za ovu varijantu potrebna vam je pomoć stručnjaka koji će vam predložiti primjeren dimovodni sistem u ovisnosti o konfiguraciji stambenog prostora i tehničkim karakteristikama bojlera.

Klasifikacija vrsta odvoda dimnih plinova prema CEN:

Koliku snagu treba imati novi uređaj?

Snaga potrebna za zagrijavanje stambenog prostora ovisi o toplinskim gubicima  u ovisnosti o promjeni vanjske temperature i željene temperature prostora.

Najbitniji faktori koji utječu na izračun su: vrsta i debljina vanjske i unutarnje izolacije, toplinske karakteristike vanjskih prozora i vrata, zemljopisna orijentacija (sjever-jug; istok-zapad), okruženje prostora drugim stambenim jedinicama, veličina prostora koji se grije, način predaje topline i broj grijaćih tijela itd...

Ukoliko mjenjate stari bojler za novi nazivnu snagu (u kW) možete provjeriti s  natpisne pločice ili naljepnice na starom uređaju.

Ukoliko kupujete i ugrađujete novi bojler okvirna procjena potrebne snage svodi se na računicu: 10 kWsnage dovoljno je za cca.70-80m2 grijanog prostora, dok je 24 kW optimalna snaga prilikom zagrijavanja potrošne tople vode (PTV) za jednu kupaonu opremljenu standardnom kadom i umivaonikom + kuhinja. Dakle, u ovom primjeru izaberite uređaj od 24kW.

Kakvi su zahtjevi za količinom potrošne tople vode (PTV)?

Količina tople vode jedan je od temeljnih podataka na osnovu kojih se odabire tip uređaja a ovisi o broju ukućana, broju izljevnih mjesta, razvedenosti vodovodne instalacije u odnosu na bojler i poziciji na koju možemo smjestiti uređaj.

Kombi uređaji daju ograničenu količinu tople vode i primarno nisu namjenjeni za više izljevnih mjesta.

Cirko uređaji s akumulacijskim spremnicima PTV (različitih kapaciteta) namjenjeni su za komfornije korištenje toplom vodom, za više članova kućanstva i više izljevnih mjesta.

Kombi uređaji s integriranim spremnicima PTV su hibridna kombinacija prve i druge varijante, vrlo su traženi zbog relativno malih dimenzija i dobrih karakteristika PTV.

Kakvu regulaciju treba imati budući bojler?

zidni plinski bojleri zadnje generacije opremljeni su digitalnim regulacijama koje automatizirano kontroliraju proces grijanja i PTV. Putem digitalnih ekrana korisniku daju sve potrebne informacije, imaju integrirane dijagnostičke sustave dojave greške, posluživanje je krajnje jednostavno i svodi se na par tastera ili okretnih gumba.

Mogućnost izbora svodi se na dvije vrste regulacija:

 • osnovne regulacije koja radi s konstantnom temperaturom (podešava korisnik) centralnog grijanja i  upravljana je sobnim termostatom
 • klizne regulacije s vanjskim osjetilom koja sama mijenja temperaturu u sistemu centralnog grijanja u ovisnosti o vanjskoj temperaturi i zahtjevima korektora sobne temperature u prostoru

Za kojeg se proizvođača odlučiti?

U današnje vrijeme krize svi europski proizvođači prisutni na hrvatskom tržištu spustili su cijene toliko da su razlike u istoj klasi minimalne. Razlog za odluku zato bi trebala biti preporuka stručne osobe, kvaliteta proizvoda i osiguran servis. Tvrtka EKO-PULS d.o.o. ovlašteno ugrađuje i servisira zidne plinske bojlere njemačkog proizvođača: Viessmann s kojim imamo pozitivna iskustva  za koje smatramo da imaju najpovoljniji omjer cijene i kvalitete najviše razine na EU tržištu.

Iz vlastitog iskustva zaključujemo da je ukupan dojam kod korisnika više ovisan o odnosu sa serviserom koji bojler održava dugi niz godina nego o broju opravdanih kvarova koji imaju veze s kvalitetom uređaja.

Kakvog majstora odabrati?

Odabir majstora ovisi o više faktora, najčešći su: cijena, preporuka, dobro iskustvo, prvi i ukupni dojam,  ovlaštenje, stručnost itd...

Majstoru treba dati priliku da dobije uvid u cjelokupnu situaciju kako bi vam argumentirano ponudio optimalno rješenje i realizirao sve što ste se dogovorili. Od njega treba tražiti dokaz da je ovlašten za sve što radi i pristojnu garanciju na izvedene radove. Otvoreno treba razgovarati o svim troškovima i dogovoriti način plaćanja. Dodatne ili nepredviđene radove i troškove (koji nisu rijetkost) treba svesti na minimum i dogovoriti s majstorom sistem izvođenja i naplate istih ukoliko se pojave.

Potrebno je razlikovati dvije kategorije majstora koji sudjeluju u operaciji „kupujem i montiram bojler“: instalater centralnog grijanja i ovlašteni serviser. Ukoliko se radi o jednoj osobi za obje kategorije onda je to je najbolja kombinacija.

Koliko to košta?

Prilikom uspoređivanja cijena različitih proizvođača bojlera bitno je da se uspoređuju bojleri iste klase ili sličnih tehničkih karakteristika koje su lako dostupne putem interneta. Također je potrebno procjeniti koliko je isplativo ulagati u koju razinu opreme kako bi investicija bila opravdana s dobrim omjerom uloženog i dobivenog, tu svakako trebate konzultirati vašeg majstora ili stručnu osobu.

Naša praksa pokazala je da se isplati ulagati u sva rješenja koja dugoročno štede energiju, izdatke za održavanje ili povećavaju komfor uz istu potrošnju energenta.

Kada treba servisirati postojeći bojler?

Za detaljnije informacije vezane za tu temu kliknite na link Servis!

Filtriranje vode i zaštita od kamenca

Tvrdoća vode i mehaničke nečistoće česti su uzrok kvarova bojlera koje ne možemo predvidjeti ali ih možemo spriječiti (ili barem odgoditi) preventivnom ugradnjom nekih od uređaja koji se nude na tržištu.

Mogućnost ugradnje filterskih sistema i sistema za omekšavanje vode u stanovima, pa čak i kućama, nije uvijek jednostavna. Ona podrazumijeva preinaku na postojećoj vodovodnoj instalaciji uz nužno otvaranje i obradu zida. Ukoliko je to izvedivo, potrebno je na ulaz vodovodne instalacije u stan (ili kuću) ugraditi kombinirani sistem za filtraciju nečistoća i omekšavanje vode kako bi uređaji (perilica rublja, perilica suđa, bojler i slavine) bili zaštićeni čime im se produljuje vijek trajanja i smanjuju intervali popravaka.

Prije odabira filterskog sistema treba dobro razmortiti slijedeća pitanja:

 • Koliko prostora imate na raspolaganju za ugradnju sistema?
 • Koliki je obim i cijena nužnih radova?
 • Koji uređaji će biti "pokriveni" novim sistemom?
 • Da li postoje neki dodatni zahtjevi koji utječu na izbor sistema ili dodatne radove?
 • Koliko novaca želite investirati u radove i opremu?
 • Da li znate što se sve nudi na tržištu i da li imate osnovne informacije o radu filterskih sistema?
 • Da li majstor ima iskustva po svim gore navedenim točkama?

Na osnovu našeg iskustva najčešće se traži ugradnja slijedećih sistema:

 • Elektronski omekšivač vode - radi na principu stvaranja impulsnog elektromagnetskog polja koje se stvara oko dvije zavojnice na cijevi kroz koju protiče voda. Taj postupak ima za poslijedicu promjene kristalne strukture kalcij-karbonata (kamenca) i umanjivanje sposobnosti vezivanja za sredinu kojom prolazi (efekt "čićka"). Ugradnja je vrlo jednostavna a uređaj je učinkovit i dugotrajan.

Elektronski omekšivač vode

 • Filter za vodu s integriranim magnetom za omekšavanje vode - odstranjivanje kalcij-karbonata na prirodni način uz djelovanje magnetskih sila bez dodavanja različitih kemikalija i omekšivača. Boja, okus i miris se ne mijenjaju.Posebno je praktičan zbog mogućnosti kombiniranja različitih vrsta filtera različite gradacije.

Filter za vodu s integriranim magnetom za omekšavanje vode  Filter za vodu s integriranim magnetom za omekšavanje vode

Primjer izrade fleksibilnog filtersko/omekšivačkog sistema za stan, montaža u kuhinjskom emelentu:

Primjer fiksnog filtersko/omekšivačkog sistema s jednim filterom za ugradnju u kuću s kombiniranim sustavom hidrofor + vodovod:

 
 
 
 
 
 
Design by Slon-ing